19. Listopad 2015
Komentáře: 0
Vietnam se může pyšnit 2 věcmi. Nedotčenou přírodou a vietnamskými speciality, mezi něž patří i ovoce. V dnešním článku vám zkusím představit známé a i méně známé, které možná dnes ve Vietnamu už těžko najdete.
Pravděpodobně nejznámější asijské ovoce. Velmi sladké a snadno se dá jíst. Zvenku vypadá jako kdyby měla červené dračí šupiny, ale oloupat se dá celkem snadno. Uvnitř je tvrdá pecka, tu zahodit
Vnitřek podobné lichi a vlastně i podobně chutná. Skořápka má žlutohnědou barvu
Podle západního světa nejlepší ovoce. Uvnitř příjemně sladká bez vůně dužina s mnoha malými bobulemi. Až na slupku se jí všechno. Jí se hlavně v létě, lehce studené, osvěží tak tělo i mysl.
Volně přeloženo jako mléčné prso. Není tak běžná jako liči nebo mango. Vypadá jako zelené jablko a jak už napovídá její název, obsahuje hodně šťávy chuť podobné mléku. Uděláte do díru a mačkáte, až z ní vyteče všechna šťáva.
Top 3 ovoce ve Vietnamu. Určitě znáte. Velká pecká, žlutá velmi sladká dužina.
Celkem tlustá slupka, jíst se dá jenom 1/3. Vnitřek je rozdělen na pět dužin. Každá má vlastní pecku ve tvaru hrachu. Když je pecka hodně malá nebo není vůbec, dá se jíst. Není moc dostupná a celkem i drahá. V ČR stojí 6 plodů 100Kč. Ale je hodně chutná. Doporučuji.
Rambutan, longan a liči jsou si chuťově velmi podobné. Rambutan se liší tím, že zvenku vypadá jako červený ježek. Když odstraníte slupku, vypadá přesně jako liči. Narozdíl od liči, má rambutan větší pecku. Pecka se navíc přilnává k dužině, takže když vyndáte dužinu, kousek jejího obalu zůstane na dužině. Dokážete-li vyndat bez obalu, je toto ovoce suprové.
Uh. Durian má jedinečnou vůni, kterou poznáte na míli daleko. Pro někoho je to doslova smrad, pro někoho je to nejlepší vůně, které lze od ovoce očekávat. Vůně vydrží klidně i týden. Pokud tu vůni přežijete, už máte 50% vyhráno. Je velký jako ostnatý meloun a chutná jako slazené máslo. Jak chutná mi řekla matka, která jako jedna mála z vietnamské populace dokáže v durian klidu jíst. Ostatní, přes 80% lidí bude její chuť smrdět, někdy jako vůně hoven :)
Vypadá jako menší žlutý tykev. Ve středu jsou černé bobule, chuť jako pepř. Podle stupně zralosti pak je sladkokyselá až hodně sladká.
Vietnamské kiwi. Chutná jako sladší hruška. Zralá navíc má příchuť karamelu.
Je velký jako durian, meloun. Vůně jako durian vydrží dlouho. Pokud necháte celý plod v ledničce, všechno bude mít stejnou vůni. Uvnitř je hodně semen. Každé semeno velikostí 5cm je obaleno lepkavým obalem. Pouzdro je žluté barvy. I semeno se dá jíst, vařené nebo pečené jako kaštan.
Napůl pomeranč napůl citrón, takto by se dal popsát kumkvat. Je to plod o velikost borůvky. Zpravidla se z jeho šťávy dělá nápoje.
Vietnamské švestky jsou menší a kyselejší. Vždy se jí se solí + mletými feferony
Ty vietnamské jsou zase menší, s broskvovou peckou. Evropská jablka mohou být sladká, kyselá, červená, zelená. Ty vietnamská vypadají stejně a mají jednotnou chuť, lehce kyselou.
O polovinu menší než evropské, mexické, na které jste zvyklí. Slupka je měkčí a hebčí. Jí se zralé.
Kyselá plodina, která se přidává i do polevek. Je kyselá i když je už zralá. Má tvar hvězdice a není divu, když její anglický název je star fruit.
Voňavý, chlupatý plod. Užívá se především kvůli lékařským účinkům. Chutná jako angrešt, málo dužiny, 3-5 pecek.
Kulatá hruška, která obsahuje hodně tvrdých, malých semen okolo středu. Povrch bývá hladký, lesklý a hrbolatý.Výrazná vůně, chuť od kyselé až po lehce sladké.
Často se plete s rajčetem. Chutná jako melou s broskví. Jí se vyzralé.
Někdy se jim říká i cukrová jablka. Velký jako jablko, šupinatý zelený povrch. Dutina bílé barvy, cukrově sladké chuti spolu s hodně černými semeny.
Vyznačuje se kulatým tvarem, tvrdou tmavě oranžovou slupkou. Velmi unikátní je její vnitřní struktura. Uvnitř je 6 - 12 pouzder, v pouzdru mnoho sladkých červených bobulí s hodně šťávy.
Nenapadá mě vhodný název, snad jen to, že vypadá jako ptačí zob, ale chutná jako když spojíte citrón s višní.
Delší třešeň. Nyní málo dostupné a známé.
Malinko kyselá plodina, celkem nevýrazné chuti obsahuje 2 části, hustou dutinu a pecku, kterou lze rozpůlit a jíst obsah. Je známá spíše starší generaci a studentům, kteří neměli co jíst.
Takzvané venkovní ovoce. Vypadá jako hruška s lesklým povrchem. Vnitřek je prázdný. Má malinko kyselou nevýraznou chuť. Je křehká.
Ếch ngồi đáy giếng
Žába na dně studny
Byli jste už na Sapě?
Komentovat