VPS - Virtuální server pro weby - návod krok za krokem pro amatéry #3

29.Červenec 2024

Komentáře: 0

Zkusil jsem všechny "top" hosting panely a jenom aaPanel splňoval všechny moje požadavky. Grafika celkem pěkná, rychlost ujda a instalace bez problémů. A ještě k dispozici hodně modulů, které si můžu libovolně nainstalovat. Jediným mínusem je, že je "made in China". 

 

Na webserveru si nainstaloval Ubuntu 22, zadal IP serveru do programu Termius. Připojil jsem se a zadal uživatelské jméno a heslo. Pak jenom tyto příkazy:

 

sudo apt update
sudo apt upgrade -y
sudo apt install wget curl -y
wget -O install.sh http://www.aapanel.com/script/install-ubuntu_6.0_en.sh
sudo bash install.sh

 

Po instalaci jsem klikl na tamější odkaz a zadal jméno a heslo, a už jsem v aaPanelu. Měl jsem na výběr buď mezi Nginx a Apache, vybral jsem si Apache, protože podporuje htaccess. Nginx je lepší, alespoň to všichni říkají, ale htaccess nepodporují a je zapotřebí to nějak konvertovat. Nainstaloval jsem si Apache, Php, mysql, Mail server, DNS manager... všechno co tam v úvodní nabídce měli. Dal jsem OK a šel jsem pryč. Po hodině jsem se vrátil a už všechno běželo jak má.

 

Přidal jsem testovací doménu. Jako první byste měli přidat vaši hlavní doménu, která bude pak sloužit jako centrála. Systém DNS funguje tak, že stačí místo IP adresy zadat název a doména si automaticky ten záznam najde a z ní pak IP adresu serveru. Řekněme, že váš server bude mít IP adresu 123456789 a budete jí řikat ns1.mojehlavni.com, ns2.mojehlavni.com. U registrátora domén u HLAVNÍ domény (mojehlavni.com) změňte DNS server na:

 

ns1.mojehlavni.com 123456789

ns2.mojehlavni.com 123456789

 

U dalších domén třeba mojedruha.com zadáte DNS server:

ns1.mojehlavni.com

ns2.mojehlavni.com

 

Tentokrát bez IP adresy. Systém se automaticky podívá na nameserver s tímto jménem a najde si IP adresu. To bysme měli DNS záznamy ze strany registrátora domén. Teďka se vrhnem na DNS záznamy (DNS records), což jsou podrobnější údaje o domény jako mail server, subdomény, alternativní IP adresa, IPv6 adresa...

 

V aaPanelu jsem dal přidat doménu, zadal jsem doménu a na dalším řádku doménu s www. První bez www, na druhém řádku s www. Zaškrtl jsem možnost vytvoření FTP a Mysql. Pak jsem otevřel DNS manager a klikl na default NS. Tyto nameservery budou automaticky přidány do každé nově vytvořené domény. Zadal jsem ns1.mojehlavni.com a ns2.mojehlavni.com. Pak klikl vlevo na domain list a dal Přidat doménu. Tady budou podrobnější údaje. Zadal jsem název domény, IP adresu, hlavní nameserver a pak další nameserver. Nameserver 1 a 2 může být stejné. Vše systém pak vyřeší za vás. Fakt hodně lehké. Já jsem s tím ale měl na začátku trošku problémy, protože u druhé domény jsem zadal ns1.druhadomena.com místo té hlavní a systém pak web nenašel. Všechno se to ztížilo tím, že změna DNS záznamů může trvat až několik hodin, tak jsem nevěděl, co funguje a co ne.

 

Po pár hod testování se mi zobrazil web, soubor automaticky přidané aaPanelem, že vše funguje. Klikl jsem na seznam domén a zkusil přidat SSL. Jeden klik a všechno OK, plně automatizované a automaticky se to také obnoví. Pak jsem se podíval na Mysql, nainstalovaná byla nejnovější řada, ale chybělo mi phpmyadmin, což je webové rozhraní pro práci s mysql. Usnadní vám život. Já jsem s tím začal a jinak to ani neumím. V App store si nainstaloval phpmyadmin a pustil si ho. Bohužel úvodní stránka Phpmyadmina hlásí chyba, že podporuje určité PHP verze. V aapanelu tam je uvedeno jaké. Tuším až verze 8.0. V aapanelu mám už 8.3, tak jsem si musel nainstalovat ještě jiné verze a už to bylo OK. Přes FTP jsem uploadoval trošku větší web s mysql. Editoval jsem config soubor webu (akorát přihlašovací údaje k mysql) přímo na webu přes Files. Dvojklikem jsem si otevřel config soubor a zobrazil se mi editor, celkem pěkný a obsahuje všechny funkce, které má normální editor. Možná víc. Super, web se mi zobrazuje v pohodě, akorát hlásí nějaké PHP chyby. Divné, můj dřívější hosting nezobrazil žádné, i když jsem měl zapnuté vypisování chyb. Pečlivě jsem si prostudoval chybu a byla v PHP verzi. Můj skript byl zastaralý a musel jsem si nainstalovat PHP 7.3 a už bylo vše OK.

 

Takže do teďka PHP OK, Mysql OK, Phpmyadmin OK, SSL OK, htaccess OK, správa webů OK, FTP OK. V levém panelu jsem si všiml ještě Security, a Monitor. Pěkné, to zkusím později. Teďka mě jako poslední věc, která bude rozhodovat, zda budu aaPanel používat je mail server. Občas potřebuju email psát, ze své vlastní domény vypadá důvěryhodněji a profesionálně. Kikl jsem na Mail server, tam se mi zobrazí tabulka s tím, co mi ještě chybí. Chyběl mi akorát Redis. Nevím co to je, ale v App store si to našel a nainstaloval. Pak po mě to chtělo Redis password. Klikl jsem Redis a vytvořil nové heslo a už mě to pak pustilo do Mail serveru.

 

Další věc, co budete potřebovat je mail software, který bude emaily spravovat je Roundcube. Jsou i další, ale já jsem na roundcube zvyklý. V AApanelu v app store nemáte, ale máte One Click Deployment. Aplikace, které nainstalujete jedním klikem jako roundcube, wordpress, joola a další. Vytvořte novou doménu, tentokrát subdoménu existující domény. Nastavení úplně stejné jako při vytvoření nové domény. Například: webmail.hlavnidomena.cz. Sem budete přistupovat, když budete chtít spravovat emaily. Po té v DNS manager editujete hlavnidomena.cz a přidáte DNS záznamy:

typ A, název webmail.hlavnidomena.cz, hodnota IP adresa serveru.

pak ještě pro jistotu jsem si přidal další hodnoty pro IPv6 adresu serveru. Všechny níže typ AAAA

@ Ipv6adresa

www Ipv6adresa

mail Ipv6adresa

 

 

Pak otevřete Mail server, Domain a přidáte novou doménu. Tam akorát název domény a pak pod tím mail.hlavnidomena.cz (pozor, nikoli webmail. Webmail je akorát adresa, kde bude aplikace). Pokud máte na hlavnidomena.cz SSL, tak  také si tam přidejte SSL. Zde se musíte vrátit zpátky na seznam website, kliknout na hlavnidomena.cz zobrazit informace o SSL. Tam vám vyskočí okno s certifikáty, ty zkopírujete a vložíte v mail serveru u domény, kde chcete mít SSL.

 

Teďka by vám měl email fungovat. Můžete si to zkusit přímo v Mail serveru, je to rychlejší (pro admina), jinak login ve webmailu. Pokud vám nefunguje, musíte ještě přidat PTR. PTR je něco, jako že server je ověřený a říká, že emaily na tomhle jsou OK. Například centrum.cz bez tohohle nepřijímá emaily. PTR přidáte tak, že řeknete v supportu, kde máte server a nebo se podívejte, zda tam máte něco jaké já:

 

Nastavení Serveru - rezervní záznamy Ipv4 a rezervní Ipv6

Sem u každého přidáte požadované hodnoty jako:

Ipv4 mail.hlavnidomena.cz

 

Teďka po měsíci zkoušení jsem přemístil všechny weby sem a jsem zatím spokojený, Takže pokud budete střední uživatel s pod 1000 UIP, tak stačí 15GB 1GB RAm 1CPU


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Mưu sự tại nhân, thành sự tại thiên

Člověk míní, Pán Bůh mění.

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano34% (9182x)
Hlasy
Ne32% (8721x)
Hlasy
Nevím33% (9053x)
Hlasy