Situace Coronaviru ve Vietnamu

2.Duben 2020

Komentáře: 0

I přesto, že Vietnam je hned vedle Číny, Coronavirus  (Covid-19) máme pod kontrolou. V době napsání tohoto článku máme ve Vietnamu 222 případů nákazy viru bez jediného úmrtí. Corona virus se ve Vietnamu vyskytl na začátku roku. Do konce února jsme měli 16 případů a všechny byly v karanténě a vyléčené. Ještě týden a mohli jsme vyhlásit stav bez jediné nákazy. Ale jedna slečna, která cestovala po Evropě (Itálie) a pak se vrátili do Anglie za svými příbuznými a odtamtud se vrátila do Vietnamu. Byla nakažená, ale na letišti neuvedla o skutečnostech, že má zvýšenou teplotu a byla v Itálii v době velkého výskytu viru v Itálii. Po pár dnech se dobrovolně přihlásila, ale to už stihla nakazit desítky lidí.

Ještě před týdnem byly nákazy hlavně od lidí z Anglie. Nyní denně přibývá 5 až 10 případů nákazy. Ty jsou hlavně od nemocnice Bach Mai v Hanoji. Zde je centrum nákazy. Včera vláda vyhlásila stav izolace celého Vietnamu. Letiště zavřené, autobusy dočasně pozastavené, cestovat do jiného města není možné nebo jenom v akutních případech. Služby, prodejny, kluby a veškeré činnosti do 15 dnů zastavené. Jenom prodejny a tržnice s potravinami jsou ještě v provozu. Ulice prázdné jako v období TETu. Na klíčových místech města jsou kontroly.

 

Na ulici můžeme jenom s rouškem. Toto pravidlo dodržuje 99% Vietnamců. Před vstupem do supermarketu všem změří teplotu a je povinností si mýt ruce. Bez roušek Vás do prodejny nepustí. Pokud na ulici nebudete mít rouško, dostanete pokutu ve výši 200-300 Kč. U nás je nošení roušek úplně normální, takže lidé, kteří o viru vůbec netušili, rouška měli pořád.

Vláda ujišťuje, že potravin bude dostatek a lidé by neměli kupovat víc, než potřebují. Samozřejmě, většina lidí si zásoby pořád kupují. Ještě den, kdy se objevil 17. případ, tehdy si lidé začali představovat nejhorší scénaře a následující den byly potraviny, hlavně instantní nudle vyprodané. O den později se všichni vrátili do normálu a o instantní nudle už nebyly zájem. 

Ceny benzinu klesly, o to elektřina stoupla. Vláda nařídila nezvedat ceny všech druhů zboží. Před měsícem, když se objevily první případy nákazy, o rouška byla taková zájem, že lidé čekali dlouhou frontu a dokonce hodiny, aby si mohli koupit balení roušek. Někteří dokonce zdražily rouška o 300%. Tehdy se do toho pustila vláda a lidé mohli takové zneužití nahlásit.

 


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Công cha như núi Thái Sơn, nghĩa mẹ như nước trong lòng chẩy ra, một lòng thờ mẹ kính cha, mới là chữ nghĩa mới là đạo con

Hodnota otce je jako hora Tai, láska matky je jako řeka, syn by měl své rodiče ctít

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano34% (6731x)
Hlasy
Ne32% (6235x)
Hlasy
Nevím33% (6488x)
Hlasy