VPS - Virtuální server pro weby - návod krok za krokem pro amatéry #1

23.Červenec 2024

Komentáře: 0

Do teďka jsem měl multihosting, něco jako virtuální server, ale kde mi server spravoval někdo jiný a já se staral jenom o domény a jeho obsah. Laicky řečeno, multihosting je více hostingů na jednom místě. 

 

Dedicated server > VPS (virtual private server) > VMS (virtual managed server) > Multihosting > Hosting

 

Nejlevnější je samozřejmě samotný Hosting, ale kdybyste potřebovali více hostingů pro více webů, tak se budete muset rozhodnout mezi multihostingem a VMS, popř Dedicated a VPS. Rozhoduje tu cena a výkon. Pak vaše znalosti. Dedicated server a VPS je stejný, akorát tam všechno je vaše a s nikým se nedělíte. VPS, tam se s výkonem dělíte, zjistěte si předem s kolika lidmi. Třeba CPU 1:3 znamená, že se budete dělit se třemi lidmi. Já měl multihosting u Hostgatora a tam ani nevím s kolika, ale vím, že na jedné IP adrese tam je asi pár set webů. Řekněme, že 1 uživatel má průměrně 20 webů, tak to je asi 1:20. Také pozor na rozdíl mezi fyzickým CPU a virtuálním CPU. To jsem teďka zjistil, že virtuální CPU je fyzický CPU, který je softwarově dále rozdělen. Podle mě to je úplně stejný jako fyzický CPU, který je rozdělený mezi více lidmi. Ale se tím zabývat nebudu. Pokud máte na výběr mezi fyzickým CPU a virtuálním CPU, tak fyzický je lepší. ALE pokud fyzický je rozdělen mezi HODNĚ lidmi, tak je zase lepší virtuální. Například tam, kde jsem není jasně uvedeno mezi kolika lidmi je rozdělený fyzický CPU. Ten nový VPS, tam je jasně uvedeno 1:3 virtuální CPU. To testnu a zjistím, jestli je tam velký rozdíl.

 

Nejdražší je Dedicated, takže to vynecháme. Rozhodoval jsem se mezi VPS a VMS. VMS se mi o to někdo stará a já se v serveru nemusím hrabat. Ale ono to stojí o cca 40% více. V době napsání tohoto článku stál VPS se stejnými konfiguracemi jako VPS 200 Kč, VMS 300 Kč. Záleží na Vás, zda vás ta stovka na měsíc stojí za tu námahu. Každopádně, já to teďka zkouším a v době psaní tohoto článku, začínám testovat a chci do týdne převedu všechny weby.

 

Weby mám rozdělené na 2 skupiny, EU a Asijské. EU potřebuju server v Evropě a Asijské server v Asii, pravděpodobně ve Vietnamu. Chci ale nejprve testovat, jestli to zvládnu během týdne, měsice se naučit ty základní nastavení serveru, aby mi to běhalo jako teďka u VMS.

 

Rozhodl jsem se pro Wedos. Tam mě zaujala nabídka velmi levné VPS oproti ostatním firmám. Tady chci testovat, pokud vše bude prozblémů, tak převedu sem, jinak zůstanu, kde jsem. Objednal jsem si VPS SSD, který stojí se slevou něco okolo 150 Kč a ještě má 7denní testování zdarma.

 

Po zřízení asi 20 min mi přišel od nich email s různými parametry, přihlašovací údaje. Už před měsícem jsem četl návody a statistiky a další know-how, jaký Operační systém si zvolit, pak jaký Hosting panel a email a další další. Právě proto potřebuju zkušební VPS, abych si ty věci mohl zkusit.

 

Mezi OS jsem se rozhodl pro Ubuntu, protože ostatní jsou staré nebo mají nějaké problémy. Zde není co řešit, testoval jsem to hned. Není mezi nimi během pár dnů moc velký rozdíl, tak to neřešte.

 

Pak nastává další otázka, jaký hosting panel použít. Hosting panel je to, co vám usnadňuje správu všech vaší domén, webů, emailů, serveru na jednom místě. Do teďka jsem měl cPanel, celkem jednoduchý, to jsem se naučil hned. Jeden, dva kliky, přidám doménu a pak už přes FTP hodím obsah webů a už to frčí. Ale cPanel byl placený. Hledal jsem mezi free Hosting panely a tyhle byly top na webů: Webmin, Cyberpanel, Cloudpanel, HestiaCP, Aapanel, Centos Web Panel. Stačí správně instalovat jeden z těchto panelů a jste za vodou.

 

Abyste mohli spravovat a komunikovat se serverem, musíte mít program, který s ním bude komunikovat přes rozhraní SSH. Zvolil jsem Termius (Po 2 hodinách review a googlování). Hodil jsem tam adresu serveru, uživatelské jméno a heslo a hned mě to připojilo k serveru. Nic složitého. To co se mi zobrazilo vypadalo jako DOS, kde pišete příkazy nikoli kliky jako u windows nebo na webu. Ty příkazy vůbec nevím, protože já s tímhle nemám vůbec zkušenosti. Tak jsem si otevřel ChatGPT a zadal: how to install Webmin. Ono mi vrátilo několik příkazů a já se podle toho řídil. Ale pozor, ještě předtím, než si zkusíte něco nainstalovat, tak zjistěte, jesti ten hosting panel váš OS podporuje. To se vám stejně zobrazí, když zadáte příkazy a ono to stáhne a pak se vám zobrazí error. Ale to zabere čas a stává se, že stáhnuté soubory jsou stále na server a zabírají místo. Jejich mazání zabere čas a ani je nemůžete všechny správně smazat. Já to řešil tak, že jsem přeinstaloval celý server a začinal od nuly. Přeinstalace proběhla jedním klikem na webu poskytovatele VPS. Takže TIP: zjistěte, jak jednoduše přeinstalovat celý OS předtím, než budete testovat.

 

Kromě toho, jestli hosting panel podporuje váš OS, tak musíte také mít správnou verzi. Můj startovní OS byl Ubuntu 16. Mohl jsem přeinstalovat na jiný, ale žádný další verzi Ubunty už nenabízeli. Byl tam tak k dispozici image soubor, který jsem mohl připojit a instalovat, ale po googlování a testování jsem to nemohl správně konfigurovat, tak jsem se vrátil zpátky k Ubuntu 16 a odtud jsem akorát upgradoval. Skoro všechny požadovali Ubuntu 18+, některé dokonce 20. Upgradoval jsem z 16 na 18, to mi trvalo skoro 2 hodiny. 

 

Zde jsou příkazy, které budete často používat:

passwd (změna hesla)

sudo apt autoremove -y (mazání zbytečných aplikací)

sudo apt upgrade -y (update aplikací)

sudo reboot (restart serveru)

sudo do-release-upgrade (update OS na novější verzi, nikoli na NEJnovější, akorát novější)

su - (budete pracovat jako root. Stále nevím, přihlašoval jsem se jako root, tak proč občas mi hlásí chybu že nejsem root, ale musím zadat toto)

 

Nevím, co to sudo znamená. Nevím a také mě to nezajímá, dokud to vše funguje a nehlásí chybu. Upgrade byl v pohodě, ptalo se mě, akorát chci zachovat stávající konfiguraci nebo přepsat novějším. Všechno přepsat, protože stejně jsem neprovedl žádnou změnu v konfiguraci. Tak  upgrade byl v pohodě a teďka se vrhnu na Hosting panel. Seznam hosting panelů, které chci zkusit už mám. Musím testovat, který mi nejvíce vyhovuje. Nejsnadnější, nejrychlejší a také nejméně zatěžující. Můj levný VPS měl akorát 15 Gb místa. Samotný OS byl 4-5Gb, HestiaCP, cyberpanel, cloudpanel vyžadují 10Gb místa. Tyhle jsem testoval, ale hlásili chyby. Nevím zda kvůli málo místa nebo jiným problémům. Hlásilo mi akorát, že tenhle a tamhle soubor není k dispozici nebo neexistuje...

 

Co jsem požadoval od VPS: PHP, mysql, htaccess, email, FTP. Plus by byl další nástroje jako zobrazení zátěže, PHP verze pro každou doménu zvlášť, anti spam nebo DDos. A hlavně co nelevněji, protože z webů nemám výdělky.

 

Až sem byste měli ovládat Termius, SSH a přikazové řádky. Základy OS Ubuntu. V další části se vrhnem na instalaci hosting panelů

 

edit: V době psaní tohoto článku stále testuju. VPS zřízen v 20.7.2024, článek jsem začal psát od 24.7.2024. Obsahuje moje zkušenosti, potíže a jejich řešení. Vzhledem k tomu, že je celkem rozsáhlý, tak jsem rozdělil na 3 části. Joo, je to také můj úplně první VPS.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Công cha như núi Thái Sơn, nghĩa mẹ như nước trong lòng chẩy ra, một lòng thờ mẹ kính cha, mới là chữ nghĩa mới là đạo con

Hodnota otce je jako hora Tai, láska matky je jako řeka, syn by měl své rodiče ctít

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano34% (9182x)
Hlasy
Ne32% (8721x)
Hlasy
Nevím33% (9053x)
Hlasy