VPS - Virtuální server pro weby - návod krok za krokem pro amatéry #2

25.Červenec 2024

Komentáře: 0

První Instalace - Webmin:

wget -qO- https://www.webmin.com/jcameron-key.asc | sudo apt-key add -
sudo sh -c 'echo "deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib" > /etc/apt/sources.list.d/webmin.list'
sudo apt update
sudo apt install -y webmin

Instalace proběhla v pořádku, přihlašovací údaje máte na konci. Pak zadat do prohlížeče adresu a jste tam. Co jsem četl, tak webmin není moc zatěžující. Nedostal jsem se tam ještě, ale co mě zaráží je, že ovládání je moc zmatené a složité. Možná si na to pak zvyknu, ale nemám na to čas. Potřebuju během týdne pár webů nahodit na server a pak pozorovat, zda budou běhat. A pak si koupím VPS rovnou na pár let. Jako zkušební doménu jsem si vzal doménu, kterou mám už pár let, ale nepoužil jsem ji. Registroval jsem si ji, jenom proto, že se mi zdála pěkná - aaj.cz. U registrátora jsem si změnil jejich nameservery na ns1.aaj.cz a ns2.aaj.cz. Zapomněl jsem jim přiřadit IP adresy, tak nefungoval. Ve Webminu musím někde přiřadit DNS záznamy. Webmin ale nemá žádný module na DNS záznamy, musel jsem ručně v SSH v přikazovém řádku:

 

sudo apt-get install bind9 bind9utils bind9-doc

 

Pak vytvořit master zone, což slyším poprvé. Hrál jsem si s DNS záznamy, zadal jsem tam IP adresy serveru, četl jsem tutoriály, ale bylo toho moc, tak jsem vše odinstaloval pouštěl se do jiného hostingu panelu. (Později jsem si vzpoměl, že změny v DNS trvají až pár hod, ale nevadí, nějakou představu o tom už mám, když tak se k tomu vrátím). Zeptal jsem se chatGPT: how to remove Webmin from Ubuntu VPS

 

sudo service webmin stop

sudo apt-get remove --purge webmin

sudo apt-get autoremove
sudo apt-get autoclean

sudo rm -rf /etc/webmin

sudo rm -rf /var/webmin

sudo update-rc.d -f webmin remove

 

Tohle vše mi to hodilo. Příkazy jsem zadal, ale diskový prostor se mi moc nesnížil. Zkusil jsem tedy instalovat další v pořadí: 

 

Druhá instalace: VestaCP

Podobně jako nahoře, zadal jsem do chatGPT how to install VestaCP, tak jsem se podle toho postupoval. Vše bylo lehké, během pár minut. Sem tama jako u webmina se mě ptalo, co si chci instalovat, ale nechal jsem to na default. Na konci jako u webmina mi zobrazil přihlašovací údaje. Přihlásil jsem a to co před sebou vidím vypadá lépe než Webmin. Kliknu na Add domain, chci si to rovnou zkusit. Ale ejhle, trvalo mi 30 sekund než se zobrazila další stránka. Zkusím kliknout na další věci a to samé. Už jsem o VestaCP četl, že je pomalý, ale netušil jsem, že je až tak. Hned jsem vše smazal a pouštěl se do dalšího.

 

Třetí instalace: HestiaCP, Cloudpanel, Cyberpanel, aaPanel.

U všech mi to hlásilo chybu. Nevěděl co s tím, tak jsem na webu poskytovatele zadal "přeinstalaci", kde mi to všechno smazalo a instalovalo nové OS. Hlásilo chybu něco jako, že složka neexistuje, nebo nelze číst nebo že už existuje. Zřejmě kvůli předchozích instalací, kde jsem nemohl všechno úplně odinstalovat. Zcela nový OS mi také vrátil error. Ale tentokrát jiný. Psalo, že současný OS není podporován, tak jsem musel upgrade z Ubuntu 16 na 18.

sudo apt upgrade -y

Upgrade trval skoro 2 hodiny. Ale co dělat, když k dispozici není jiná verze. Po upgradu jsem zkusil instalovat všechny výše popsané. Zase mi to hlásilo chyby, a u všech. Některé požadovaly Ubuntu 20 a já měl 18. Tak jsem zjistil, který by se dal na Ubuntu 18 instalovat. Cyberpanel a aapanel. Cyberpanel pro tentokrát zase požadoval min 10Gb disku. VPS měl 15, samotný OS už skoro 5Gb, tak to nemá cenu ani zkoušet. Vrhl jsem na aaPanel, kde požadavky byly OK.

 

Čtvrtá instalace: AaPanel

Tak zase další přeinstalace a posléze upgrade a další 2 hod čekání. Do teďka fungoval jenom webmin, i když jsem se s ním ještě nezprovoznil ještě žádný web, stále ale vedl a pravděpodobně bych se k němu vrátil.

sudo apt update
sudo apt upgrade -y
sudo apt install wget curl -y
wget -O install.sh http://www.aapanel.com/script/install-ubuntu_6.0_en.sh
sudo bash install.sh

Instalace Aapanelu proběhla překvapivě hladce. A to až příliš hladce, až jsem se lekl a musel se dívat, zda tam není nějaký error. Přihlásil jsem se na webu podle jejich návodu. Rozhraní vypadá velmi dobře a uspořádali to pěkně. Rychlost jako u standardního webu. Čekal jsem, že bude pomalejší, když to je panel, který řídí celý server. Tenhle panel má hodně možností, ale vše je skoro plně automatizované. A ještě nabízí moduly, které můžete kdykoli instalovat. Apache, Nginx, Mail, DNS, FTP... vše jedním klikem. Toto často u jiných nebylo a museli jste si je instalovat zvlášť. Nainstaloval jsem PHP, Mysql, Apache, Mail, FTP. Pak jsem se vrhl na zkušební doménu. U registrátora jsem si změnil DNS nameservery na

 

ns1.doména.cz IPadresa

ns2.doména.cz IPadresa

 

Tyto 2 řádky znamenaly, že DNS záznamy budou zpracovat tento server s IP adresou. Pak v Aapanelu jsem přidal doménu v nabídce Add domain, řídil se podle návodu tam. Velmi pěkné je, že tam je rovnou k dispozici FTP a Mysql na jednom místě. Zadal jsem akorát u obou nové uživatelské jméno a heslo a automaticky se mi pak s doménou vytvořilo i FTP a databázi. Potom abych mohl upravovat DNS záznamy, musel jsem instalovat DNS manager. Tady to bylo složitější. Musel jsem se v tom vrtat celkem dlouho. Nebylo to moc složité, ale spíše proto, že změna DNS nameserverů na straně registrátora nebyla hned, tak jsem nevěděl, jestli funguje nebo ne. Naštěstí po pár hodinách vše fungovalo a web se mi zobrazil.

 

V panelu je rovnou web FTP, kde jsem spravoval a editoval souboru přímo v prohlížeči. Upravil jsem tam index.html, abych pak poznal, že doména komunikuje se serverem. Také super, že u každé domény mám možnost použít vlastní PHP verzi. SSL také jedním klikem. Když něco nevíte, tak tam je rovnou návod nebo když vám něco chybí, nabídnou vám možnost instalace chybějící části. A to jsem ještě nezkusil další možnosti jako Statistika, Zabezpečení, Monitoring a další moduly. Některé moduly byly placené, ale ty hlavní byly free.

 

Tak do teďka byl aaPanel u mě na prvním místě, na druhém webmin. Chci zkusit ještě ostatní, než se rozhodnu. Musel jsem se podívat znovu na  jejich požadavky. Některé požadovaly Ubuntu verzi 20+ a 10+ Gb místa. Nechtělo se mi čeka u každé nové instalace 2hod tak jsem přeinstaloval celý systém na Debian 10. I zde byly chyby, tak jsem měl 2 možnosti, buď si vybrat Aapanel nebo nějakým způsobem ještě zkusit ty ostatní panely. Na webu poskytovatele VPS jsem našel další způsob. Nabízeli podobný tarif, kde měli "jedním klikem" hodně variant operačního systému. Cena byla stejná, rychlost stejné. Tak to zkusím. 

 

Měli 7denní zkušební dobu a garanci vrácení peněz. Testoval jsem 2 dny a přes formulář požadoval zrušení služby a vrácení. Za 3 hod kontroly mi vrátili a já si pak pořídil jiný tarif VPS, Wedos VPS ON tu nejlevnější verzi 15Gb, 1 vCPU, 1Gb Ram.

Připojování k serveru podobné jako dřívější varianty. Ale jako první věc jsem checkoval možnost přeinstalace OS v případě, že se něco pokazí. Není tam. Ptal jsem se jich a sdělili mi, že musím sám přes  připojování image. Image je něco jako virtuální CD a pak z něco startuje. To by ale znamenalo, že po každé musím instalovat celý OS znovu. Dříve přeinstalace byla tak, že akorát zkopírovali hotovou instalaci, ale nová instalace zpravidla bývá s různými nastaveními sítěmi a v tom se nezorientuju. Ale co dělat, musím se naučit, jak znovu celý OS přeinstalovat, předtím, že se do toho vrhnu a zase pokazím.

 

Pátá instalace Cyberpanel a Cloudpanel

Naštěstí image soubory jsou hotové instalace a i hesla všechno zůstalo stejné. A ještě jsem měl k dispozici snad 10OS s 20 verzemi. Zkusil jsem rovnou Ubuntu 22. Připojil jsem se v Termius na vzdálený server a vše je na 99% identické s Ubuntu. Zadal jsem do chat GPT how to install Cyberpanel on Ubuntu 22:

 

sudo apt update
sudo apt upgrade -y
sudo apt install wget curl -y
sudo wget -O installer.sh https://cyberpanel.net/install.sh
sudo bash installer.sh

 

Instalace Cyberpanelu a Cloudpanelu hlásily chyby. Něco jako, cannot resolve host name. Tenhle problém jsem vyřešil tím, že zadal

 

cat /etc/resolv.conf
sudo nano /etc/resolv.conf

a pak vložil tyto záznamy

nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4

 

Už to bylo v pořádku, ale systém požadoval reboot. Všiml jsem si, že celý OS mi zabral ani ne 2Gb. Upgrade z Ubuntu 16 na 18 dvakrát tolik. Tak znovu sudo reboot. Po rebootu mi hlásil znovu ten samý problém. Podíval jsem se na soubor sudo nano /etc/resolv.conf a ono se mi to nějak vrátilo zpátky k původnímu stavu. Znovu chat GPT a našel jsem řešení:

 

sudo nano /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf a přidat 

[main]
dns=default

 

Vše bylo OK, už to pak instaluje. Ale někde uprostředka mi to hodilo chybové hlášky a instalace se zastavila. Ztratil jsem nerver a zkusil jsem Cloudpanel. Tady byly samé chyby. I po nové přeinstalaci zůstaly chyby.

 

Šestá instalace: HestiaCP

sudo apt update && sudo apt upgrade -y
wget https://raw.githubusercontent.com/hestiacp/hestiacp/release/install/hst-install.sh
sudo bash hst-install.sh

V poslední řadě HestiaCP, tentokrát bez přeinstalace. Naštěstí instalace proběhla v pořádku. Po instalaci jsem se přihlásil do panelu. Rychlost OK, rozhraní hodně amatérské. Sice nabízeli základní nastavení, přesně ty, které jsem potřeboval Domény, Databázi, FTP, Email, Cron, ale už více možností už neměli. Ale velkým plusem bylo to, že všechny požadované aplikace se instalovali hned s HestiaCP jako mysql apache, ftp, email, dns atd... Chvilku jsem si s tím hrál ale není to ono. Rozhodl jsem se pro AaPanel, ten byl také "all in one", jednoduchý, automatizovaný a ještě hezčí.

Podrobněji a další problémy a řešení s Aapanel popíšu v dalším článku.


Komentáře


Komentovat

  • *Jméno *
  • *Email
  • *Zpráva
* Antispam, Vyplňte znovu vaše jméno:

Přísloví

Uống nước nhớ nguồn

Zdroj pitné vody si zapamatuj

Anketa

Chtěli byste dlouhodobě žít ve Vietnamu?
Ano34% (9182x)
Hlasy
Ne32% (8721x)
Hlasy
Nevím33% (9053x)
Hlasy